U kunt bij ons terecht voor gastlessen en excursies, ontwikkeling van educatief materiaal, projectmanagement en advies.

Waarom en hoe leren over water?

Water boeit mensen. Wie kent niet de beelden van kinderen die thuis in het badje spelen of van de hordes pubers die op een warme zomerdag liggen te zonnen bij zwembaden en grindgaten. Volwassenen varen, vissen, fietsen of dromen langs de waterkant. Er is altijd wat te zien, altijd wat te doen.

Al dat water in Nederland, prachtig! Zolang het op de juiste plaats stroomt. Niet over de dijk, niet in de kelder. En graag schoon water, als ’t kan met wat mooie planten erin en alleen prettige insecten erboven vliegend. Schoon water, dat je kunt drinken en waarmee je zonder gevaar kunt douchen, dat willen we allemaal. 

Echter, voor dat water en die waterkant moet wel gezorgd worden. Denk bijvoorbeeld aan:
Klimaatverandering: wat staat ons te wachten, wat doen we met nog meer hoosbuien en droge zomers?
Afval in het water: plastic soep, maar ook grondstoffen uit ons afvalwater.
Water is vriend èn vijand. Hoe regelen wij waar het water stroomt? 

 

Bureau BuitenWater laat leerlingen in basis- en voortgezet onderwijs op een actieve manier kennis en vaardigheden verwerven over water en de zorg voor water. Voor volwassenen verzorgen we publieksexcursies waarbij we ook de deelnemers aan het werk zetten. Watereducatie draagt zo bij aan de bewustwording dat water een onlosmakelijk en onmisbaar onderdeel is van ons bestaan.

wateronderzoek
Leren over water

Nagenoeg ieder waterschap in Nederland biedt excursies aan op de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI), voor scholieren en volwassenen. Soms is er een open dag. Kijk op de website van je eigen waterschap.

Introductiefilmpje van het lesproject De wegen van regen – Regenwater in de Reeshof