U kunt bij ons terecht voor gastlessen en excursies, ontwikkeling van educatief materiaal, projectmanagement en advies.

Grondwaterwandeling Beek bij Nijmegen

Beek ligt aan de voet van de stuwwal, waar de vlakke polder begint. Het grondwater uit de heuvelrug komt daar aan de oppervlakte. Het dorp kende in het verleden vele wasserijen die gebruik maakten van dat heldere water.
In de laatste helft van de vorige eeuw werd het steeds belangrijker gevonden om regenwater snel af te voeren naar de rivier. Dit had tot gevolg dat de grondwaterstand flink daalde. Voor de natuur en de woonomgeving bleek die lage grondwaterstand echter niet gewenst: er trad verdroging op. Daarom is sindsdien in Beek het waterbeheer veranderd en zichtbaar gemaakt voor de bewoners.

De wandeling is voor iedereen die meer wil weten en begrijpen over grondwater en maatregelen tegen verdroging. Natuurlijk is er veel aandacht voor de historie van de nu verdwenen wasserijen, blekerijen en strijkinrichtingen in Beek (Ceciel is ten slotte historica!).

Ter afronding van de cursus ‘Grondwatergids’ van het IVN, heeft Ceciel deze wandeling ontwikkeld over de onzichtbaar in de bodem aanwezige waardevolle schat die we grondwater noemen.

De wandeling duurt 1½ à 2 uur en gaat over goed begaanbare paden. Op enkele plaatsen moet je flink klimmen en dalen.
Bij regenweer zijn waterdichte schoenen gewenst.

Voor groepen van 8-15 personen.

Interesse? Bel Bureau BuitenWater voor prijzen en data!

Beek_091108_wasvrouwtje
Publieksexcursies

—————————————————-

Op 30 maart 2018  heeft Bureau BuitenWater een Ruimte voor de Rivier-excursie verzorgd voor 4VWO van het Northgo College uit Noordwijk. We hebben de nevengeul in Lent bezocht met 12 leerlingen. Hieronder de reactie van één van de docenten.

Hoi Ceciel en Peter,

Wij denken er ook met plezier aan terug. Wij hopen dat de leerlingen nu een beetje meer begrijpen van het rivierenlandschap. Ik vond de opdracht leuk bedacht om op deze drie manieren naar het landschap te kijken. Catering was prima. Volgens mij  was de communicatie oké.

 

Voor volgend moeten we nog even kijken. Zoals het er nu uitzien hebben we maar 7 leerlingen en dat is een beetje weinig.

Rest mij nog jullie te bedanken,

Groet Harry Mulder

———————————————————-