U kunt bij ons terecht voor gastlessen en excursies, ontwikkeling van educatief materiaal, projectmanagement en advies.

Les bij aanleg van de riolering - over regenwater en afvalwater

Regenwater in Lingewaard

Wat doen ze eigenlijk met die graafmachines bij het riool?

De gemeente Lingewaard voert in verschillende woonkernen rioleringsprojecten uit. De riolering wordt vervangen/vergroot en regenwater wordt afgekoppeld en aangesloten op een regenwaterstelsel. Dit gebeurt ook in straten op loopafstand van de basisscholen.

In 2012 heeft Bureau Buitenwater op verzoek van de gemeente Lingewaard lessen op maat over dit onderwerp gemaakt en uitgevoerd voor de bovenbouw van de twee basisscholen in Doornenburg. Begin november 2013 kregen leerlingen van basisschool de Marang in Angeren deze les, waarbij natuurlijk ook een bezoek werd gebracht aan de straat waar de graafwerkzaamheden bezig zijn.

In de zomer van 2015 hebben de leerlingen van groep 7 en 8 van De Vonkenmorgen en van De Tichelaar in Gendt deze Rioleringslessen gevolgd. Met een vragenlijst gingen ze op pad en het was een hele opgave om alle regenpijpen van hun eigen school te tellen!

De  gemeente was in 2016 in Bemmel aan het werk in straten rond de Oostervelden, vlakbij de scholen De Vlinderboom en Donatushof. Natuurlijk hebben ook leerlingen van deze scholen een kijkje genomen. In de klas bleek tijdens de quiz dat ze goed geluisterd hadden buiten. Ze weten nu hoe en waarom het regenwater apart wordt gehouden van het afvalwater. Voor leuke uitspraken van de leerlingen, klik hier.

In februari 2018 konden de leerlingen van De Regenboog in Bemmel in de straat van hun meester naar de werkzaamheden kijken. Ze kregen als extraatje een ontwerpopdracht om het regenwater in de tuin van meester Christian mooi en goed zichtbaar te laten stromen!

De leerlingen van IKC Het Sterrenbos in Huissen hadden al heel wat vrachtwagens langs de school zien rijden voor de aanleg van gescheiden riolering in hun straat. Eind oktober 2020 kwamen ze te weten waarom er al een paar weken een verkeersregelaar bij de school stond. De rioleringslessen sloten uitstekend aan op het project over Veilig verkeer!

Regenwater in Tilburg

Net als in Lingewaard vindt ook de gemeente Tilburg het belangrijk dat kinderen leren over de riolering en over goed omgaan met de afvalwater-riolering en het regenwaterstelsel. De les van Bureau BuitenWater bestaat uit een theoretisch gedeelte binnen en een excursie naar de werkzaamheden. Buiten laat de aannemer aan de kinderen de bouwplek zien en vertelt over wat er gebeurt, de machines en de veiligheid. Na de les kunnen de leerlingen aan de slag met een ontwerpopdracht over water op het schoolplein. 

SAMSUNG DIGITAL CAMERA
Portfolio

In de afgelopen 20 jaar heeft Bureau BuitenWater ervaring opgedaan met uiteenlopende producten en diensten. Opdrachtgevers zijn soms scholen of bedrijven, verder vooral gemeenten, waterschappen en projectorganisaties voor bijvoorbeeld energietransitie.
Een -niet volledig- overzicht van onze activiteiten vindt u bij deze menukeuze.
Vraag gerust of we iets soortgelijks voor u kunnen verzorgen.

 

Kijk ook eens wat een NME-centrum in de buurt te bieden heeft, bijvoorbeeld NME Betuwe